Historien om Kibo Shelters

Efter flere års arbejde i Asien og Afrika valgte vi at vende hjem til Danmark hvor vi bosatte os på Juulsgaard i 1985. Juulsgaard er beliggende ud til hærvejen – Danmarks ældste vej – som siden 1973 har lagt vej til Fodslaws ”Hærvejsvandring”, en vandretur på 300 km fra Slesvig til Viborg.

Efter en alvorlig ulykke med en vandrende på en af de omkringliggende veje, blev ruten i begyndelsen af 90’erne tilpasset og en af Juulsgaards markveje fik tinglyst vej ret, således Hærvejsvandringen kom direkte forbi ejendommen. Få år efter i 1994 holdte Fodslaw første gang rast på Juulsgaard på Hærvejsvandringens dag nummer to. Forholdene dengang var mere primitive med egne opsatte toiletter i den gamle stald, end de er i dag.

Traditionen tro kommer Hærvejsvandringen og de mange nye og garvede vandrer fortsat forbi hvert år, til stor glæde for os. Gennem de seneste år er vandring blevet mere og mere populært. Særlig under Corona blev antallet af vandrere kraftigt forøget og vejen forbi Juulsgaard blev desuden en del af en Pilgrimsrute.

Vi drøftede derfor at det kunne være spændende at kunne tilbyde vandrer en mulighed for overnatning eller et mindre ophold på deres vej. Vi havde et areal som tidligere var brugt som en ridebane, men eftersom at både rytterne (pigerne) og hestene for længst var rejst fra Juulsgaard, var dette areal ledig.

Derfor besluttede vi i begyndelsen af 2021 at etablerer Kibo shelters. Vi vidste fra start at vi ville tilbyde en anderledes oplevelse og komfortabel overnatning, end i de mere traditionelle sheltere. Derfor ser pladsen ud som den gør.

Navnet Kibo shelter

Vi har arbejdet og rejst meget rundt i verden, men særlig Afrika har en stor betydning for os. Inspirationen til navnet Kibo Shelters skal derfor også findes i Afrika og mere specifik fra navnet på en hytte i 4720 meters højde på Kilimanjaro i Tanzania.

I 1979 overnattede jeg (Ove) i Kibo Hut, inden jeg tog det sidste stykke op til toppen af Kilimanjaro. Efter 2 års arbejde i Lesotho i det sydlige Afrika som sluttede i 1979, besluttede jeg og tre venner at køre hjem til Danmark i en Landrover. Det var en tur gennem Afrika fra Syd til Nord, gennem krigsområder, borgerkrig, fantastisk natur- og dyreliv, men også en tur med store udfordringer, navnlig i det sydlige Sudan. Turen på omkring 20.000 km – uden GPS og telefon – tog ca. et halvt år, hvor vi hovedsageligt boede i vores egne telte og enkelte gange i hytter og små shelters.

Det var en tur fyldt med uforglemmelige oplevelser – derfor skal shelter pladsen på Juulsgaard naturligvis hedde Kibo.

Med Venlig Hilsen
Ruth & Ove Edlefsen

Kibo hut kilimanjaro

KIBO HUT i 1979 på Kilimanjaro

Projektet er støttet med midler fra friluftsråde.